Hoe zijn de Oelebrouwers ontstaan?!!


Circa 2014 ben ik (Theo), zoals denk ik zoveel brouwers, gestart met een simpel pakketje van 3 gallon.

Ik had er geen verwachting van maar tot mijn verbazing kwam er een lekker biertje uit en was mijn interesse gewekt.

Mijn kameraad in Duitsland brouwt al langer ambachtelijk bier volgens het zgn. Rheinheidsgebot en in een koperen ketel.

Dit een paar keer gevolgd en zeer leuk en goede bieren.

Na de 3 gallon pakketjes zelf in een pannetje verder gegaan met kant en klare bier paketten.

Toen overgestapt naar zelf grondstoffen regelen en recept maken.

Onder tussen kwamen er regelmatig mensen kijken wat ik uit spookte in de blokhut

achter in de tuin genaamd “ de oele” uil in kampers en de ransuilen zitten ook bij ons in de boom.

De 5 liter pan werd een 10 en later 25 liter pan.

Inmiddels was mijn oudste zoon ook geïnteresseerd in dit proces en later volgende er nog 2 van zijn vrienden.

Nu met ons vieren en de laatste 2 jaar veel aandacht besteed aan apparatuur en hygiëne.

Doordat we 20 ltr. maakten gaven we soms wat weg en de vrienden bekenden spoorden ons aan om deze bieren wat meer te maken.

Toen een 30 ltr. ketel aangeschaft en betere gistvaten en schrootmolen.

Na 1 jaar blijkt dit ook te weinig en nu een 50 ltr ketel aangeschaft om zo aan de vraag van de groep te kunnen voldoen.

We maken niet vaak hetzelfde bier maar proberen vaak wat anders uit.

Recepten zelf in elkaar flansen en zien wat er 6 weken of langer uit komt blijft toch altijd een positieve verassing,

De smaken die we lekker vinden zijn de IPA, Blond, Bok, Tripel, Quadrupel.

We proberen dit steeds beter te maken en worden zelf ook steeds kritischer!

Ook met de soorten hop/ gist /granen spelen we en komen tot verrassende smaken en aroma’s.

We leren nog elke keer dat we brouwen met dit team.

Geniet van onze bieren mocht je ze proeven .

Chris, Martijn, Erik, Theo “Oelebrouwers Kampen”.